Přestaňte se už konečně podceňovat

Řekla byste o sobě, že jste docela prima? Ne, nejste – jste mnohem víc než to! Existují minimálně čtyři důvody, proč vám to nemusí být tak jasné. 

Vsadíte se, že v porovnání s tím, co si o vás myslí ostatní, se výrazně podceňujete? Ne, že by se jednalo o největší drama na světě! Určitá dávka sebekritiky, trocha pokory a pár zdravých pochybností o sobě samé jsou dobré a mimo jiné z vás dělají skvělého člověka, jakým jste. Přesto: sebelásce se nenaučíte, pokud budete pořád jen pokorné. Je třeba si neustále připomínat, že jste opravdu skvělá a jedinečná žena. Nedělejte si však příliš velké naděje: stejně se pravděpodobně nikdy neuvidíte tak jasně jako ostatní. Proč ne? Například z těchto čtyř důvodů.

Zvykly jste si na sebe

Nezáleží na tom, zda je vám 16, 25, 34, 43 nebo více: máte za sebou už pár zážitků! Vaše povaha, váš úhel pohledu, celý váš způsob – to vše je vám tak známé, že jste si na to úplně zvykly a berete to jako samozřejmost. Ale jak osvěžující si myslíte, že je vaše přímá povaha pro ostatní, když vás zažijí poprvé? Věřte tomu nebo ne: Ostatní ve vás vidí zvláštní rysy a silné stránky, kterých vy si již nevšimnete. A někteří lidé vám mohou i závidět něco, co vás trápí už léta.

Dostáváte méně komplimentů, než si zasloužíte

Nedostáváte dobrou zpětnou vazbu od ostatních? Není divu: svět se netočí jen kolem vás! Pro lidi, kteří jsou nejistí a pochybují o sobě (tj. kolem 99 procent lidstva), je neuvěřitelně těžké pochválit i ostatní. Mnoho lidí by to například vnímalo jako přiznání vlastní slabosti. Ano, všichni si tím navzájem ztěžujeme život, ale určitě se to hned tak nezmění. Takže si to jen pamatujte a vzpomeňte si na to, až se vám příště dlouho nedostane pochvaly (ale o to víc negativní zpětné vazby, protože to je pro většinu lidí naopak neuvěřitelně snadné).

Porovnáváte se s ostatními

Jedna je štíhlejší, další rychlejší a třetí už má ve 28 letech práci, o které si vy můžete nechat jen zdát. Ano, tyto tři typy existují v životě každé ženy... Všechny se porovnáváme s ostatními a ani k tomu nemusíme otevírat Instagram. Jsme totiž neustále obklopeni lidmi, v práci, v sousedství, v rodině, v kruhu přátel – jsou prostě všude! A nemůžeme se s nimi nesrovnávat. To samo o sobě není vůbec špatné. Jen je trochu nepříjemné, že se často zaměřujeme na to, co nemáme a co funguje na druhé lépe než na nás. Vtip je ale v tom, že ostatní se zase srovnávají s ostatními a pak první, co vidí, je to, co nemají – šílené, že?!

Toužíte po uznání od nesprávných lidí

Podobný problém jako při srovnání: Většinou chceme to, co nemáme (nebo nemůžeme získat). Proto se zamilujeme do kluků, kteří nás ani nevidí, chceme udělat dojem na kolegy, kteří naší práci ani nerozumějí, a obecně si chceme získat lidi, kteří se na nás dívají kriticky. Hloupé, že? Protože dost často podceňujeme nebo přehlížíme všechny lidi, kteří nás milují a považují nás za cenné. Teoreticky by nás mohli často i naučit vnímat samu sebe trochu pozitivněji...

Zdroj: www.wikihow.com/Stop-Underestimating-Yourself, www.scienceofpeople.com/underestimated/, názory autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat